Juweel uit asperge vezel

Nieuw! Artshop Papierexpressie

In Artshop papier by Denies van Loon

In bijgaande fotogalerij vind je te koop aangeboden papierobjecten. De papiermaker staat garant voor de duurzame uitwerking. Voor alle vragen over een werk, mag je mij steeds contacteren.

Bij twijfel over de duurzaamheid, hierbij een kleine samenvatting.

Het is maar papier:
Een papieren object klinkt broos, niet duurzaam, goedkoop. Als men hiermee het papier beschrijft van de afgelopen 200 jaar zit daar een stevige waarheid in. Dit papier, vanaf +/-1850 vervaardigd uit goedkope houtsoorten zijn kort van vezel en door de ingrediënten zoals bleekmiddelen minder duurzaam in de tijd.

Hoezo duurzaam :
Papier, vervaardigd van zuivere plantenvezel daarentegen, is vergelijkbaar met de sterkte van textiel. Hiervoor moet men teruggaan in de tijd en de uitvinding van papier in China (van 100 na Chr tot 1800), waarbij sterke plantenvezels werden gebruikt, zoals hennepvezel, moerbeivezel of vezels van de musa. Na een intensieve behandeling grijpen de lange stugge vezelharen elkaar vast en vormen zo een stevige formatie. Boeken of objecten, uit dit materiaal gemaakt overleven de tand des tijds. (Denk maar aan de nog steeds bestaande Gutenbergbijbel gedrukt op henneppapier uit 1450)

De papiermaker ontfermt zich met een overdreven fijngevoeligheid over deze oude techniek en is bijzonder attent voor de sterkte van de vezel. Objecten, gemaakt met deze fijngevoeligheid kan je classeren als ‘a piece of art’.